Vize reddinin Türkiye’ye maliyeti 13 milyon Euro
Schengen vize başvuruları, Türkiye’den yapılan 1 milyonu aşkın talebin yaklaşık yüzde 16.1’lik kısmının reddi ile mali ve sosyal açıdan büyük yankı uyandırıyor. Türkiye, son yıllarda Schengen bölgesine giriş için yapılan başvuruların reddedilme oranında ciddi bir artış gösterdi.
Schengen vizesi ve Türkiye’ye maliyeti
2024 yılında Türkiye’den yapılan 1 milyon 55 bin 885 Schengen vizesi başvurusundan 170 bin kadarı reddedildi. Bu başvurular için harcanan toplam tutar ise 13 milyon Euro’ya ulaştı. Genel olarak bakıldığında, Türk vatandaşları geçen yıl bu başvurular için toplam 84 milyon Euro harcadı, bu tutarın 68 milyon Euro’su onaylanan vizelere ayrıldı.
Red oranları ve Almanya’nın rolü
Hürriyet’in haberine göre, 2014’ten bu yana reddedilen vize başvurularının payı üç katına çıkarak, Schengen vizesi başvurularında en fazla ret veren ülke Almanya oldu. Almanya’nın reddettiği vize sayısı 55 bin 495 ile toplam reddedilen vizelerin yüzde 32.7’sini oluşturdu. Yunanistan ve Fransa, sırasıyla 36 bin 112 ve 19 bin 586 ile takip eden diğer ülkeler oldu.
Vize reddine karşı en cömert ülkeler
Schengen vizesine başvuran Türk vatandaşları için en cömert ülkelerin başında Portekiz geliyor; yapılan başvuruların yüzde 93’ü onaylandı. İtalya, Slovakya, Polonya ve İspanya da yüksek onay oranları ile dikkat çekiyor.
Başvuru ücretlerinde artış
2024 yılı itibarıyla Schengen vizesi başvuru ücretleri geçen yıla göre yüzde 12 artış gösterdi. Bu artış, başvuru maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor.
İran, Türkiye’nin önünde
Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre, İranlıların vize ret oranı Türk vatandaşlarından daha yüksek. İranlıların ret oranı 2023’te yüzde 30’a ulaşarak, Türkiye’yi geride bıraktı.